ღ Dinstani slatki kupus na crveno ili Prisiljeno zelje
Dinstani kupus ili kupus na pomidoru , tako ovo
jelo zovu u mom kraju, odnosno tako ga ja pamtim.Moja baka i mama su ovo
kuhale jednom tjedno i jaaako to volim . Obično onako ugusto , bez
brašna tj zaprške , samostalno ili kao prilog uz komad pečenja ili
polpete ;) Prisiljeno zelje? Naziv mi je simpatičan , jednom
zgodom prijateljica me pitala kuham li ja prisiljeno zelje, i
naravno na brzaka izvalila sam ne! Ona to jelo kao mala nije
jela, a sada se davi u tome, pa me zainteresirala i onda svatih da da , naravno
da kuham i obožavam prisiljeno zelje :) Shvaćam i moju prijateljicu , da su
meni nudili neko prisiljeno jelo nebih bila oduševljena. Kako kaže
i Almo Čatlak "U životu je važno nikoga ni na što ne prisiljavati,
ali uvjeravamo vas, uz ovakvo zelje nikoga nećete morati tjerati da dođe sjesti
za stol! Prije bi se moglo dogoditi da pored stola budete morali napraviti red
za čekanje." Dinstani kupus na crveno oliti prisiljeno zelje ,pravim
na način bake, mame i kao što vidjeh majstora Čatlaka .
Poslužim obično uz grilano meso ali i samo je odlično uz fetu kruha
. Recept A. Čatlaka možete pronaći na stranici finirecepti za
koji lnik stavljam na kraju ❀ヅ❤♫ :)
Sastojci :
1 kg svježi kupus korišten mladi špic kupus)
300 ml pasirane rajčice
1 veća kapula
uljesol i papar
po želji navrh žlice šećera
svježe sjeckani peršin
Kapulu očistite i narežite na kocke.Kupus također
očistite i naribjte na tanke trakice.
U sjekač stavite kapulu ,
i sameljeite u kašu.
U lonac na ugrijano ulje dodajte smeljenu kapulu ,
malo posolite i na laganoj vatri pirjajte nekoliko minuta.
Za to vrijeme naribani kupus posolite , izmiješajte rukom i
dodajte u lonac na prženu kapulu. Sve zajedno malo izmiješajte i na
laganoj vatri pirjajte 20-ak minuta ,dok ne ispari tekućina što će
je kupus pustiti.
Zatim u lonac ulijete pasiranu rajčicu, dodajte na
vrh žlice šećera, sve zajedno dobro izmiješajte, začinite vegetom i svježe
mljevenim paprom pa na laganoj vatri pirjajte još nekih
5-6 minuta.
Gotovo jelo servirajte u tanjure, po želji posipte
svježe sjeckanim peršinom i poslužite.Po želji, možete jelo na kraju malo
zaljutiti ljutom svježom papričicom, sušenom ili mljevenom.
Dobar tek !
Primjedbe
Objavi komentar